Bratsbergtre

+47 35 90 10 20  |  info@bratsbergtre.no

Hvorfor linolje?

Når du velger maling til treverket ditt, spesielt ny kledning av tett-/saktevokst gran og furu, er det avgjørende å forstå de ulike egenskapene til tilgjengelige produkter. Linolje, oljemaling og akrylmaling har alle sine særegenheter, men linolje utmerker seg med flere unike fordeler som gjør den til et særlig godt valg.

Linolje er et naturlig produkt utvunnet fra linfrø og har blitt brukt i århundrer som et beskyttende belegg på treverk. En av de mest fremtredende fordelene med linolje er dens miljøvennlighet. Som et naturlig produkt uten syntetiske tilsetningsstoffer, er linolje et mer bærekraftig valg enn både oljemaling og akrylmaling. Ved å bruke linolje reduserer du bruken av skadelige kjemikalier, noe som bidrar til en sunnere planet og bedre inneklima.

En annen viktig egenskap ved linolje er dens evne til å trenge dypt inn i treverket. Dette gir en beskyttelse fra innsiden, noe som effektivt forhindrer fuktinntrengning og råte. Dette er spesielt gunstig for ny kledning av tett-/saktevokst gran og furu, som allerede er kjent for sin holdbarhet. Ved å bruke linolje forsterker du treverkets naturlige motstandsdyktighet mot vær og vind, og sikrer at kledningen holder seg pen og funksjonell over lang tid.

Linolje forblir fleksibel etter tørking, noe som betyr at treverket kan utvide seg og trekke seg sammen uten at overflaten sprekker. Denne elastisiteten er spesielt viktig i et klima med store temperatur- og fuktighetsvariasjoner, som det vi har i Norge. Med linolje kan du være trygg på at kledningen din vil tåle tidens tann uten å utvikle sprekker som kan føre til ytterligere skader.

Linolje gir også en vakker, naturlig glans som fremhever treverkets naturlige skjønnhet. I tillegg inneholder linolje naturlige UV-beskyttende egenskaper, som bidrar til å bevare treverkets utseende og forhindre at det falmer over tid. Overflater behandlet med linolje er enkle å vedlikeholde; nye lag kan påføres uten å fjerne det gamle, noe som gjør vedlikeholdsprosessen rask og effektiv.

Selv om oljemaling gir en hard, slitesterk overflate og akrylmaling tørker raskt og er lett å rengjøre, kommer disse produktene med betydelige ulemper. Oljemaling inneholder løsemidler som kan være skadelige for både miljøet og helsen, og den harde overflaten kan sprekke over tid på grunn av manglende elastisitet. Akrylmaling, på sin side, inneholder mikroplast som kan frigjøres i miljøet og bidra til forurensning. Den plastaktige overflaten kan også være mindre tiltalende for de som foretrekker et mer naturlig utseende.

Når det gjelder kombinasjon av malingstyper, kan det å male med linolje over oljemaling eller omvendt by på problemer. Linolje kan ha dårlig vedheft på hard oljemaling, noe som kan føre til sprekker og avflassing. Oljemaling kan også flasse av hvis linoljen under ikke er helt tørr. Akrylmaling kan påføres over både linolje og oljemaling, men det krever grundig rengjøring og forberedelse for å sikre god vedheft.

Alt i alt, for ny kledning av tett-/saktevokst gran og furu, er linolje det beste valget. Dens naturlige egenskaper, dype penetrasjon, elastisitet og miljøvennlighet gjør den til en ideell løsning for å beskytte og bevare treverkets naturlige skjønnhet og holdbarhet. Ved å velge linolje investerer du i en bærekraftig og langsiktig løsning som vil tjene deg og ditt treverk godt i mange år fremover.

Uavhengig av hvilken overflatebehandling man velger, er det viktig å følge produsentens anvisninger for påføring og valg av utstyr (pensler mm.).

Kilder

Artikkel om linolje fra Bygg og Bevar: Bygg og Bevar – Linolje

Artikkel fra Norsk Kulturarv om bruk av linolje i tradisjonell bygningsvern: Norsk Kulturarv – Linolje