Bratsbergtre

+47 35 90 10 20  |  info@bratsbergtre.no

Myter & fakta

Her har vi samlet en del nyttig info og utdrag fra forskjellige kilder. Anbefaler å følge linkene nederst eller søke litt rundt på nettet hvis du vil vite mer.

Når det kommer til trekledning og spesielt stående kledning, er det flere myter og fakta som omgir praksisen med å plassere margsiden ut. Her er en detaljert gjennomgang:

Stående kledning av tett-/saktevokst treverk er populært i nordiske land på grunn av sin estetiske verdi og holdbarhet. Imidlertid er det flere myter knyttet til denne typen kledning. En vanlig misforståelse er at tett-/saktevokst treverk ikke trenger vedlikehold, men selv de mest holdbare tresortene krever behandling for å motstå vær og vind over tid. Det er også en myte at alle typer treverk egner seg like godt til stående kledning; det er faktisk store forskjeller i holdbarhet og egenskaper mellom ulike tresorter.

En annen viktig faktor er plasseringen av margsiden. Noen tror at det ikke spiller noen rolle hvilken side av treverket som vender ut, men dette er feil. Margsiden har en betydelig innvirkning på treverkets oppførsel over tid. Den gir en jevnere og mer ensartet overflate som mange finner tiltalende, og forbedrer treverkets evne til å motstå fuktighet, ettersom den har større tetthet og mindre permeabilitet. Dette er spesielt viktig for stående kledning som er utsatt for regn og snø. Når margsiden vender ut, reduseres også risikoen for at treverket spriker og vrir seg, noe som forlenger kledningens levetid og reduserer behovet for vedlikehold.

Tradisjonelle byggeteknikker anbefaler ofte å plassere margsiden ut basert på generasjoner av erfaring. Denne praksisen maksimerer treverkets ytelse og holdbarhet ved å fungere som en effektiv barriere mot fuktighet og ekstreme værforhold. Ved å følge denne metoden, sikres en mer stabil og estetisk tiltalende fasade, noe som er essensielt for både funksjon og utseende på bygningen.

Oppsummert, for å sikre en lengre levetid og en mer holdbar og attraktiv overflate på stående kledning av treverk, er det viktig å plassere margsiden ut.

Kildeliste:

Norsk Treteknisk Institutt:

  • Rapport om kledningstyper og monteringsteknikker.
  • Informasjon om treverks holdbarhet og behandling.

Byggforskserien fra SINTEF:

  • Spesifikke anvisninger om trekledning, inkludert anbefalinger om margsiden.
  • Forskning og anbefalinger på byggemetoder i Norge.

Bygg og Bevar:

  • Artikler og veiledninger om tradisjonelle og moderne byggeteknikker med treverk.
  • Erfaringer og anbefalinger fra håndverkere og eksperter.

Treindustrien.no:

  • Informasjon fra bransjeorganisasjonen for treindustrien i Norge.
  • Veiledninger om bruk og vedlikehold av treverk i byggeprosjekter.

Håndbok for trebygging av Lars Mytting:

  • Bok med detaljert informasjon om treverkets egenskaper og bruk i bygninger.
  • Praktiske råd om vedlikehold og behandling av treverk.